Durf te groeien...


 • Raadplegen digitale bestemmingsplannen

DoelIeder stukje Nederland is ‘bestemd’ door middel van bestemmingsplannen. Inmiddels is een groot deel van deze bestemmingsplannen digitaal raadpleegbaar en als informatie openbaar toegankelijk via RuimtelijkePlannen.nl.
Het raadplegen van deze (digitale) bestemmingsplannen, andere ruimtelijke plannen en andere digitale besluiten valt echter niet altijd mee als je niet bekend bent met de materie en de applicatie waarin je kunt raadplegen.
Deze cursus is dan ook gericht om in eerste instantie wegwijs te worden in de viewer van RuimtelijkePlannen.nl en onze eigen viewer. We gaan samen kijken op welke wijze je de bestemming van een perceel kunt bepalen en hoe je een bestemmingsplan moet ‘lezen’. Hierin komen de diverse planvormen aan bod en de tools die beschikbaar zijn binnen de viewers.
In een eventuele verdiepingssessie kunnen de cursisten kennismaken met de verdere tools in de viewers en het voordeel wat je hiermee kunt doen.
DoelgroepVoor iedereen die wil weten hoe en waar bestemmingsplannen, uitgebreide omgevingsvergunningen of andere ruimtelijke plannen kunnen worden geraadpleegd.
Omschrijving
 • Korte kennismaking met de beschikbare viewers.
 • Bespreken van de diversiteit aan ruimtelijke besluiten die op Ruimtelijke Plannen raadpleegbaar zijn.
 • Uitleg over de opbouw van een bestemmingsplan en gangbare andere ruimtelijke besluiten.
 • Het door middel van de viewer raadplegen van een bestemming van een specifieke locatie.
 • Het bepalen van het van toepassing zijnde welstandsregime
 • Het gebruiken van de binnen de openbare viewer beschikbare ondergronden waaronder de GBK en BAG.
 • Het gebruiken van de in de viewer beschikbare tools waaronder meten.

 • Na de workshop heb je inzicht in de diversiteit aan ruimtelijke besluiten, ben je in staat om een adres te koppelen aan een bestemmingsplan, dit bestemmingsplan te raadplegen en op basis daarvan bepalen hoe het perceel mag worden gebruikt dan wel bebouwd. Ook weet je hoe je de in de basisviewer beschikbare onderleggers kunt aan en uitzetten en hoe je op de plankaart afstanden en oppervlakten kunt meten.

  Tweede sessie
  Aan het einde van de eerste bijeenkomst kun je bij de trainer Lidia Pronk aangeven of je geïnteresseerd bent in een verdieping. Naar aanleiding van de interesse plannen we dan een verdieping (tweede sessie).
  In de tweede sessie is er ruimte om naar aanleiding van de eerste sessie op vragen in te gaan die naar voren zijn gekomen tijdens het gebruik na de eerste sessie. Daarnaast gaan we in de tweede sessie dieper in op de gemeentelijke viewer en de faciliteiten die deze viewer biedt. Hierbij valt te denken aan het ‘aan- en uitzetten’ van bestemmingen, het aan en uitzetten van ondergronden en toetskaarten.

  Locatie

  Kosten

  OmschrijvingPrijsBTWPrijs incl.
  Deelnamekosten € 0,0021%€ 0,00
  Nog te bepalen€ 0,0021%€ 0,00

  Geplande data

  DatumBijeenkomstenTijdenDocentBezetVrijInschrijvenDetails
  Helaas zijn er geen uitvoeringen beschikbaar.

  Schrijf mij in voor de wachtlijstWachtlijst